Monday, November 8, 2010

Undi telefon. Politik baru dalam PKR.

Entah macam mana la pulak blog Berita Lembah Pantai ni jadi blog cerita pasal PKR memanjang aku pun tak tau lah. Tapi syok sangat follow benda-benda dalam PKR ni sebab aku pun dulu pernah turun Dataran, Masjid Negara, Masjid India, Sogo, zaman-zaman reformasi dulu dgn gang-gang sini. Cumanya aku pandai dan dah nampak dah game diorang, lalu cepat tekan brek dan cabut keluar. Tapi kawan-kawan terus follow sampai lah melingkup semuanya baru-baru ini. Nasib badan.

Ini aku ambik dari blog Matsamankati. Kalau ada sesiapa yang tak tau, Matsamankati ialah antara blogger prolifik reformasi sejak awal, dan tulisannya memang kelakar dan kadang-kadang pedas. Pernah satu kali lepas Pakatan menang Perak dia keluar satu artikel kutuk PAS tajuknya "Ustaz Setan!". Kiranya memang berani la dia ni. Bacalah tulisannya di bawah. Asalnya kat sini!

"Dah agak dah. Dari mula aku dah tau, dan ramai yang tulis dalam komen…Anwar kena pastikan Azmin menang, dengan apa cara sekalipun. Dan Zaid kalah bukan kerana perubahan yang cuba dibawa..tapi kerana politik baru dalam PKR.

Kalau setakat nak lawan Azmin, Zaid boleh menang. Diperingkat awal pemilihan, Zaid bersaing hebat dengan Azmin dan Zaid tak risau kalah ketinggalan 1000 undi di Semenanjung kerana dia mempunyai kekuatan di Sabah. Tapi apa yang tak boleh diterima oleh Zaid ialah apabila Anwar mengambil alih jawatan Pengurus Kempen Azmin dari Zack Pahang.

Ini politik baru dalam PKR apabila Ketua Umum menjadi Pengurus Kempen kepada Calon Timbalan Presiden. Ia juga satu politik baru apabila Anwar menggunakan telefon untuk mengarahkan sesuatu keputusan. Dan Anwar juga menggunakan telefon untuk memberitahu Ketua-Ketua Cabang untuk memastikan undi mesti pergi kepada Azmin.

Diperingkat awal, Pengerusi JPp..Dr. Molly Cheah membuat beberapa keputusan, tetapi akhirnya dioveruled oleh Saifudin..hanya dengan panggilan telefon dari Anwar. Dr. Mansor ditentang oleh arwah Pak Tam..tapi akhirnya arwah Pak tam terpaksa menarik diri selepas mendapat telefon dari Anwar.

Semasa Pemilihan di Permatang Pauh, Azmin membelanjakan RM25,000 untuk memastikan 500 pengundi Permatang Pauh keluar untuk mengundinya. Dan dia marah apabila mereka yang keluar lebih rendah dari jangkaannya. Malah sehari sebelum Pemilihan, seorang AJK Permatang Pauh mendapat panggilan telefon dari Anwar yang memarahinya kerana berjumpa dengan orang Zaid. Fuh!! Zack Pahang gagal menjadi Pengurus Kempen untuk Azmin…tapi Anwar mengambil tempatnya.

Sebelum Pemilihan di Sabah bermula, Zaid ketinggalan 500 undi. Tapi itu bukan masalah besar, kerana Azmin bukan kuat sangat di Selangor..malah di Sabah dia mempunyai masalah. Tetapi PRK Batu Sapi digunakan untuk memastikan Azmin menang Timbalan Presiden…bukan PKR menang di Batu Sapi.

Anwar memastikan semua Ketua Cabang di Sabah mengikut telunjuknya. Dan tak susah memujuk Ketua-ketua Cabang di Sabah…dengan janji untuk menjadi Calon semasa Pilihanraya nanti, sudah cukup untuk mengubah sokongan mereka. Dan Anwar berjaya kerana dia yang memutuskan siapa yang akan menjadi calon…bukan Zaid.

Semalan sepatutnya Zaid turun ke Perak untuk berjumpa pengundi di Tg. Malim, Tapah dan Teluk Intan. Tapi pagi semalam, aku dapat sms bahawa semua program Zaid di Perak dibatalkan. Dan masa tu, aku dah agak. So, aku kata…if you want to withdraw, do it now.

2.30 pagi, aku dapat sms..”Zaid tarik diri.” Good!! I don’t have to get involved in this sham election anymore.! Cuma aku tak boleh nak umum untuk meletak semua jawatan aku…sebab aku tak ada jawatan.

Dan satu sejarah baru akan terukir. Timbalan Presiden PKR menang dengan undi telefon."

1 comment:

  1. Tidak ada eloknya PKR jika dibandingkan dengan UMNO. Malah mungkin lebih kotor dari UMNO.

    Kalau dlm UMNO, dah 53 tahun memerintah, dah tentu lah banyak elemen jahat yang masuk cuba nak ambil peluang berniaga dan bina kuasa. Itu pun kira ramai yang masih gagah dan masih berbakti pada bangsa dan negara dengan ikhlas. Tapi dlm PKR baru 2 tahun pegang Selangor saja pun dah tamak kuasa, tamak projek, tamak jawatan, tamak kumpul harta.

    Korek pasir, percambahan macam cendawan pusat maksiat urut, snooker, karaoke dan pelacuran, salahguna kuasa ahli majlis, penguasaan gangster dalam majlis tempatan dan banyak lagi adalah buktinya.

    Orang Lembah Pantai harus tahu hal ini sebelum serah kuasa dan kunci Negara pada Pakatan Jahat. Jangan khianati anak-cucu kita!

    ReplyDelete