Monday, November 30, 2009

Susah sangat ke Ahli Parlimen Lembah Pantai nak turun padang?

Rata-rata orang Lembah Pantai yang memangkah Keadilan Mac 2008 lepas tak puas hati dengan prestasi Keadilan kawasan Lembah Pantai, termasuk lah YB merangkap ahli parlimen Puan Nurul Izzah.

Komen yang paling jelas sekali ialah kemalasan beliau turun padang. Komen ini bukan baru, sebaliknya dah lama berbunyi dah, cuma semenjak dua menjak ni benda ini semakin jelas bunyinya.

Seperti yang saya kata kat atas, benda ni bukan baru. 5 bulan selepas Keadilan merampas Lembah Pantai, Nurul terpaksa mengeluarkan satu kenyataan yang disiarkan Malaysiakini menyatakan kekesalannya kerana terdapat tuduhan dia tak turun padang. Malah dalam blognya juga terdapat komen pembaca yang meminta beliau sendiri turun padang, bukannya pegawai-pegawai beliau saja, sebab pegawai-pegawai masing-masing ada kawasan sendiri yang di’anakemas’kan. Lagipun, tak ada siapa yang lantik pegawai-pegawai ini jadi wakil rakyat.

Kata satu komentar dalam blog beliau sendiri,

“Tan Tin Hok

Dear YB Nurul,

I was one of those who thought you had gone AWOL after the election. Put the blame on the media!”

Mujurnya komenter itu tak menyalahkan Nurul 100% tapi menyalahkan media pula!

Dalam satu lagi komentar dalam satu blog berkaitan KL, bertarikh May 20, 2009

”Nurul Izzah,

Please be on the ground more frequently.

During the tenure of Shahrizat Jalil as Lembah Pantai MP, potholes, faulty traffic lights and other minor inconveniences were attended to very promptly.

I notice that there have been a drastic lowering of service since you became MP for the Bangsar area.

For one, the traffic lights at Jalan Ara have not been functioning since Thursday last week (14/5/09). Shahrizat’s staff would have the traffic lights fixed within a day!

Wake up, and don’t be a lousy MP!”.

Marah betul! Tapi yang jelas semakin ramai rakyat Lembah Pantai yang marah-marah dengan Nurul.

Zaman Shahrizat dulu, kalau ada kebakaran tengah malam, terus nampak muka Shahrizat. Shahrizat kalah pun bukan sebab dia tak turun padang, tapi sebab masalah kelulusan jual beli rumah PPR dan Perumahan Awam DBKL yang tak selesai-selesai. Itupun bukan salah Shahrizat sebagai YB mahupun UMNO kawasan, tapi sebab Kerajaan Pusat yang lambat betul nak buat keputusan. Dicampur dengan berbagai faktor nasional yang tak ada sangkut-paut dengan Lembah Pantai, Shahrizat hanyut, walaupun dari segi turun padang dan buat kerja beliau memang bagus.

Tapi kini dengan Nurul Izzah rakyat Lembah Pantai makin terasa ketidakhadirannya. Keadilan lembah pantai pun nampak lemah. Tak ada kerjasama yang mantap antara golongan reformis dengan pegawai-pegawai YB. Website AMK Lembah Pantai pun tak ada cerita tempatan, tak habis-habis dengan isu nasional.

Kalau macam ini lah gayanya susah lah Keadilan nak kekalkan Lembah Pantai pilihanraya depan!

No comments:

Post a Comment