Sunday, November 22, 2009

Apa yang Keadilan Lembah Pantai dah buat lepas menang pilihanraya?

Ini bukan soalan saya, tapi soalan pakcik yang marah-marah masa minum-minum kat sebuah gerai tepi jalan dekat Taman Gasing Indah. Tak jelas sama ada pakcik ini orang UMNO atau orang parti apa. Bunyinya macam orang PAS yang mengundi Keadilan pilihanraya lepas, sebab perbualan beliau yang tunggang-terbalik bercampur-aduk dengan kutukan terhadap kes royalti minyak Kelantan, dan kerajaan perpaduan, sambil menembak-nembak Nasha Timbalan Presiden PAS. (ada lagi rupanya orang ambik pot pasal hal kerjaan perpaduan ni.).

Saya pun tak kenal pakcik tu. Cuma sebab saya ke sana dengan seorang kenalan lama untuk ke Majlis kahwin seorang lagi kenalan lama, maka bila dia berhenti tepi jalan nak beli rokok sambil minum sekejap, dan dia pulak kenal satu group ni yang termasuk pakcik tu, maka kami pun join sama.

Berbalik kepada tajuk. Intipati kes tak lain tak bukan ialah kebengangan Pakcik tersebut dengan Parti Keadilan. Menurut pakcik tersebut, Parti Keadilan membawa runtuh kepada Pakatan rakyat, terutama sebab pemimpin-pemimpinnya yang tak boleh pakai. Dua pemimpin lompat pagar PKR di Perak menjadi target utama belasahan beliau.

Tak lama dia bawak cerita tempatan pulak. Kata beliau, budak-budak Keadilan Lembah pantai tak berapa nak ambik campur dengan hal Keadilan cabang Lembah pantai sebab lepas Nurul menang, orang-orang lama dari geng reformasi tak dapat tempat. Sebaliknya Nurul bawak orang-orang baru yang pulak nak tunjuk pandai macam depa je yang lebih tahu masalah penduduk. Dan orang-orang baru ni pulak asyik atur program kat tempat asal masing-masing, bukannya di kawasan Taman Bukit Angkasa yang ramai-ramai mengundi Keadilan pilihanraya lepas.

Maka sudah ada macam satu masalah dalam Keadilan Lembah Pantai. Ikut kata pakcik tu, Keadilan patut ikut PAS yang takde gaduh-gaduh dalaman begitu. Saya dalam hati kecil berkata pakcik ni dah sah-sah tak baca internet. Kalau tak mesti dia dah tahu PAS la yang sedang dok parah internal fighting sekarang ni.

Kata pakcik tu lagi, Keadilan pun dah risau tengok Raja Nong Chik yang rajin turun ke sana-sini pergi berbagai majlis, mengalahkan Shahrizat waktu dulu pulak. Isu PPR dan PA pun sedang ditangani, siapa yang nak beli rumah dah boleh beli. Kata pakcik tu lagi, sekarang ni Keadilan hanya tunggu pilihanraya saja dan akan concentrate kerja-kerja pilihanraya. Tapi kata dia, tak tentu lagi lah undi tu ke tempat yang sama kali ni. Dalam hati saya, hmm, menarik sungguh politik lembah pantai hari ini.

No comments:

Post a Comment