Tuesday, July 19, 2011

"Kami kerja macam anjing tolong Nurul Izzah" - Aktivis PKR Lembah Pantai

Berapa ramai aktivis PKR di Lembah Pantai dah tak aktif lagi? Jawapannya ramai. Di bawah ialah cerita yang ditulis Wartawan NST semasa 2 pemimpin bawah PKR Lembah Pantai keluar parti.

Tujuan saya menterjemahkannya dalam BM ialah sebagai peringatan kepada kita di Lembah Pantai yang masih termakan janji PKR terutama Anwar Ibrahim dan pemimpin-pemimpin sekeliling yang taksub kepadanya.

terjemahan dari:http://www.nst.com.my/nst/articles/21leha-2/Article/#ixzz15wXRqVh0

Artikel asal di http://beritalembahpantai.blogspot.com/2010/11/orang-lembah-pantai-jadi-subjek-khas.html

Leha, Jaafar: PKR bukan untuk kami lagi

LEHA jauh di bawah dalam hirarki PKR. Bertahun lamanya ibu muda ini berpegang pada harapan yang parti nya akan membentuk Kerajaan. Jaafar, suami beliau, mempunyai harapan yang sama.

Pasangan ini mempunyai sebuah flat kecil di Kondo Rakyat dalam Kg Kerinchi, Lembah Pantai. Semasa Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha minggu lepas, pasangan ini menjual lemang untuk menambah pendapatan.

Lemang yang mereka bakar memang enak. Pada harga RM8 sebatang, ia belian yang berbaloi. Tetapi peristiwa-peristiwa dalam PKR dalam beberapa bulan lepas membuatkan Leha dan Jaafar kecewa dan marah. Leha telah membuat pertanyaan2 tentang kemungkinan menyertai UMNO, dan tak sabar untuk menyertai UMNO secepat mungkin.

Leha (duduk, pakai baju Chelsea) and Jaafar (berdiri, dua dari kiri)

Sementara Leha dan Jaafar berada di tingkat bawah tangga PKR, pemimpin utama Datuk Zaid Ibrahim juga turut kecewa. Dia tak dapat lagi menerima segala kekalutan dalam parti dan mengumumkan keluar parti pada hari Jumaat.

Zaid besar kemungkinan tidak akan menyertai parti lain, setelah membakar jambatannya dengan UMNO bila dia melompat ke PKR. Hasrat beliau berbeza - beliau mahu menubuh partinya sendiri.

Leha dan Jaafar tidak akan mengikuti Zaid dalam parti barunya. Zaid, pada pandangan pasangan itu, ialah satu dari banyak sebab yang menyebabkan kekecohan dalam parti. Krisis dalam PKR tidak menunjukkan tanda-tanda akan reda, yang menyebabkan orang-orang seperti Leha dan Jaafar hati panas.

Kata Leha:"Pemimpin PKR tak tahu berterimakasih. Dalam pilihanraya lepas, saya kerja macam anjing tolong Nurul Izzah, anak Anwar, menewaskan calon BN Datuk Seri Sharizat Abd Jalil di Lembah Pantai.

"Nurul akan call saya selalu. Kalau tak telefon, sentiasa ada SMS. Sebagai seorang pemimpin grassroot, saya ada kumpulan kawan sendiri. Dengan kurang tidur tapi banyak usaha, kami tolong hantar Nurul Izzah ke Parlimen.

"Sekarang, hampir tak pernah dapat call dari dia. SMS pun tiada."

Untuk rekod, Nurul Izzah mengumpul 21,728 undi berbanding 18,883 untuk Sharizat. Orang-orang seperti Leha dan Jaafar membantu memberikan Nurul majoriti 2,895 beliau.

Leha melemparkan kata-kata yang kurang enak didengar kpd MPnya tetapi saya tidak mahu berkongsi di sini. Suaminya lebih dramatik. Semasa sidang akhbar minggu lepas, Jaafar membawa sepasang batu nesan sebagai simbol kubur PKR bila masanya kelak.

Bila ditanya mengapa dia bawa batu nesan tersebut, Jaafar kata:

“Saya benci PKR. Saya dah tak tahan lagi. Cakap tak serupa bikin. Penuh dengan janji-janji manis tetapi kosong. Parti ini tiada perinsip, tiada maruah.”

Zaid juga telah muak dengan pergaduhan dalam PKR. Pemerhati politik sebenarnya telah lama merumuskan yang Zaid akan meninggalkan party kerana gayanya tidak kena dengan struktur PKR.

Keluarnya Zaid dari PKR bukan yang terakhir dari hirarki tertinggi parti. Yang lain mungkin menurut. Di hujung skala satu lagi, pemimpin kecil seperti Leha turut mula meninggalkan parti. Ini masa yang mencabar bagi ahli-ahli yang masih kekal di dalam parti.

Contoh pemimpin-pemimpin PKR yang masa nak menang cakap lain, bila dah menang buat lain

3 comments:

 1. semoga pkr lebih cepat menuju kehancuran

  blog sdr saya dh paut dan follow
  harap dpt juga sdr berbuat sedemikian
  jika tak keberatan, pohon klik iklan yg ada
  slm perjuangan

  ReplyDelete
 2. Here in this blog a news of strike of local people related to their work is published.
  dating sites

  ReplyDelete
 3. Tahniah... entri yang sangat menarik...
  Erk, Semut pinjam artikel ek... nanti, tolong senaraikan blog Semut dalam list...
  http://semuthitam80.blogspot.com
  Terima kasih...:)

  ReplyDelete